Uplynulo sto rokov od úmrtia nemeckého chemika Eduarda Buchnera

TASR, 13. augusta 2017 6:33

V roku 1884 začal študovať chémiu u Adolfa von Baeyera na botanickom inštitúte v Mníchove.

Focsani/Bratislava 13. augusta (TASR) - Pred sto rokmi zomrel nemecký biochemik, nositeľ Nobelovej ceny za chémiu z roku 1907, Eduard Buchner.

Narodil sa 20. mája 1860 v Mníchove v Nemecku. V roku 1884 začal študovať chémiu u Adolfa von Baeyera na botanickom inštitúte v Mníchove. Počas spolupráce s Ottom Fischerom získal v roku 1888 doktorát na Mníchovskej univerzite. Potom pôsobil ako profesor v nemeckých mestách Kiel, Tübingen, Berlín, Würzburg a v poľskom meste Vroclav.
Eduard Buchner Foto: Wikipedia

Venoval sa výskumu heterocyklických organických zlúčenín a kvaseniu. Ako prvý začal systematicky skúmať chemické procesy v živých organizmoch. V roku 1897 objavil, že aj bez prítomnosti živých buniek prebieha pod vplyvom enzýmovej šťavy izolovanej z rozomletých buniek kvasiniek premena glukózy na etanol, to znamená kvasenie. Izoloval enzým invertázu, laktázu a zymázu (11 glykolytických enzýmov) a dokázal, že samotná zymáza má kvasné účinky.

Za teóriu a pozorovanie nebunkového kvasenia (kvasenia spôsobeného enzýmom zymáza) v roku 1907 dostal Nobelovu cenu za chémiu.

Počas prvej svetovej vojny slúžil Buchner ako major v prvej línii v poľnej nemocnici vo Focsani v Rumunsku. Tu bol zranený a na následky zranenia 13. augusta 1917 zomrel vo veku 57 rokov.



Téma TASR



Používaním stránok SkolskyServis.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac