Žilinská univerzita zrekonštruovala budovy za 1,2 milióna eur

TASR, 17. februára 2017 10:07

Rektorka ŽU Tatiana Čorejová zdôraznila, že prínos rekonštrukcií je v oblasti energií, ale najmä prostredia. "

Žilina 17. februára (TASR) – Žilinská univerzita (ŽU) dnes odovzdala do užívania zrekonštruovanú budovu Univerzitnej knižnice a budovu AS s učebňami a aulami.
Foto: TASR
Rektorka ŽU Tatiana Čorejová zdôraznila, že prínos rekonštrukcií je v oblasti energií, ale najmä prostredia. "Knižnica nebola dlho rekonštruovaná. Ľuďom sa zlepšil komfort a môžeme tu prichádzať s novými službami. Výučbové priestory neboli rekonštruované od osemdesiatych rokov, takže sme do nich investovali, aby spĺňali požiadavky energetických štandardov a prostredia, ktoré umožňuje poskytovať výučbu na úrovni terajších požiadaviek," povedala Čorejová.

Podľa prorektora pre rozvoj ŽU Jozefa Jandačku zahŕňali rekonštrukčné práce komplexné zateplenie budov, obnovu vykurovacieho systému a výmenu osvetlenia za LED svietidlá. "Zrekonštruované budovy sú výsledkom úspešne realizovaných projektov šiestej výzvy Operačného programu Kvalita životného prostredia zameranej na zníženie energetickej náročnosti verejných budov, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia prostredníctvom Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry," uviedol Jandačka.

Doplnil, že náklady na rekonštrukcie dosiahli 1,2 milióna eur. "Mali by sme usporiť cca 300 megawatt hodín energie, či už tepelnej, alebo aj elektrickej. Finančné úspory by mali byť okolo 30.000 eur ročne," doplnil prorektor ŽU pre rozvoj s tým, že po rekonštrukcii sa stali budovy nízkoenergetickými a budú z hľadiska potreby primárnej energie zaradené do energetickej triedy A0.

Rekonštrukcia Univerzitnej knižnice ŽU znamená podľa jej riaditeľky Aleny Mičicovej veľa hlavne pre čitateľov. "Pretože získali nové priestory, ktoré sú o niekoľko tried kvalitatívne lepšie než v minulosti. Okrem priestorov, kde sa študuje, sú relaxačné zóny, zóna na požičiavanie literatúry, sme dokázali vynoviť aj sociálne zariadenia. Čo bola dosť kardinálna otázka v tejto budove. Takže celkový komfort pre čitateľa sa zvýšil," podotkla Mičicová.




Téma TASR



Používaním stránok SkolskyServis.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac