Vyhlásenie Filozofickej fakulty UK v Bratislave

Školský servis, 5. septembra 2017 11:05

K situácii s financovaním vedeckých projektov prostredníctvom Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

Ilustračné foto Foto: Mgr. Jana Pazderová

Bratislava 5. septembra (SkolskyServis.sk) -

Vyjadrujeme vážne znepokojenie nad situáciou, ktorá vznikla v súvislosti s financovaním vedeckých projektov, ktoré uspeli vo všeobecnej výzve VV2016 Agentúry na podporu výskumu a vývoja. Napriek tomu, že v znení výzvy sa konštatuje, že predpokladaný začiatok riešenia úspešných projektov je 1. 7. 2017, aj tomu, že v zápisnici zo 17. zasadnutia Predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja zo dňa 12. 6. 2017 sa uvádza, že predsedníctvo prijalo uznesenie, podľa ktorého „všetky projekty, ktoré boli vybraté na podporu, budú financované podľa rozhodnutí odborových rád“, k úspešným projektom doposiaľ nie sú uzatvorené zmluvy o poskytnutí prostriedkov medzi Agentúrou na podporu výskumu a vývoja a prijímajúcimi organizáciami. Financovanie týchto vedeckovýskumných projektov tak nie je zabezpečené. Táto skutočnosť vnáša značnú neistotu medzi riešiteľské kolektívy, ktoré napriek vynaloženému úsiliu a úspechu v neľahkom konkurenčnom boji o finančnú podporu nemôžu začať realizovať svoje výskumné zámery. Ohrozené je nielen materiálno-technické zabezpečenie výskumu, ale aj vytváranie pracovných miest a postdoktorandských pozícií, ktoré majú umožniť najlepším absolventom doktorandského štúdia plnohodnotne sa začleniť do slovenského vedeckovýskumného prostredia. Ide o veľmi znepokojivú situáciu, pretože Agentúra na podporu výskumu a vývoja ako najvýznamnejšia domáca grantová agentúra sa doteraz usilovala pôsobiť ako dôstojná ustanovizeň, ktorá odborne fundovaným, profesionálnym, transparentným a nestranným spôsobom rozhodovala o prideľovaní grantových prostriedkov, čím významne prispievala k rozvoju slovenskej vedy. Vyzývame preto vedenie Agentúry na podporu výskumu a vývoja aj vedenie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, aby sa touto situáciou bezodkladne zaoberali a našli riešenie, ktoré umožní čo najskôr začať realizáciu úspešných projektov v rámci všeobecnej výzvy VV2016, a prispeje tak k tvorbe dôstojných podmienok na uskutočňovanie vedeckého výskumu na Slovensku.

V Bratislave 28. 8. 2017

Vedenie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave: prof. PhDr. Jaroslav Šušol, PhD. (dekan), prof. Mgr. Martin Slobodník, PhD. (prodekan), doc. PhDr. Mariana Szapuová, PhD. (prodekanka), doc. PhDr. Miloslav Vojtech, PhD. (prodekan), prof. Mgr. Marián Zouhar, PhD. (prodekan).

Téma TASR