Prvá slovenská kávová plantáž pod krídlami Kolibríka

Laura Mlynárová & Katarína Winklerová, 15. októbra 2018 10:02

Káva je našou neodmysliteľnou súčasťou!

Bratislava 15. októbra (SkolskyServis.sk) - Ráno sa bez nej len ťažko zaobídeme. Je štartom, je prestávkou, je ukončením dňa. Poznáme rôzne druhy kávy z rôznych kútov sveta, no poznáme však kávu z prvej slovenskej kávovej plantáže El Colibrí?
Foto: TASR

Jej vlastný príbeh prišiel priamo k nám do Bratislavy porozprávať kolumbijský farmár Don Arnulfo. Pán v najlepších rokoch, ktorý je ako vystrihnutý z telenovely Skrytá Vášeň, vysvetľuje ako je to s lokalitou plantáže a s pomenovaním kávy, ktorá tú vzniká: „V okolí žije veľké množstvo vtáctva. Nájdeme medzi ním aj kolibríka, dokonca hneď niekoľko druhov. Preto dostala pomenovanie El Colibrí.“ (čo v preklade zo španielčiny znamená kolibrík)

Plantáž El Colibrí sa nachádza v nadmorskej výške približne 1850 m n.m. na náhornej plošine. Ide o plantáž, v ktorej sa nachádza na jednom hektáre 5000 kávovníkov druhu Arabica Coffea Yellow Caturra. Plody tejto odrody sú žlté (väčšina odrôd má plody červené).

Starostlivosť o takúto kávovú plantáž je hotová veda. Behom roka sa o ňu musí starať viacero zamestnancov, v závislosti od ročného obdobia sa ich počet mení. V priemere sa bavíme o 40 mužoch a ženách, ktorí sa najímajú na zber. Pracovníci, alebo teda farmári sledujú napríklad to, či je lepšie nasadiť stromčeky tesne k sebe, alebo bude výhodnejšie a prospešnejšie nasadiť ich vo väčšej vzdialenosti.

Don Arnulfo opisuje, koľko námahy vyžaduje taká práca na plantáži. Zasvätil tomu celý svoj život. Býva priamo v centre diania. Ďalej popisuje, ako to vyzerá pri zbere. „Iba 20% sa zbiera strojom. 80% sa zbiera výlučne ručne a dôvody sú nasledovné: káva sa pestuje v šikmých horských oblastiach a druhým možno ešte podstatnejším dôvodom je, že ľudia v tejto oblasti sú takí chudobní, že nebolo možné rozvíjať tu technológiu. Napriek tomu majú takmer stále úsmev na perách,“ dopĺňa.. Usmiaty od ucha k uchu. Presne taký je aj on sám.
Čo sa týka postrekov, používajú sa v istej miere aj tu. Najmä kvôli škodcom, malému hmyzu a podobne. Cieľom však je udržať biodiverzitu a prírodné podmienky neprispôsobovať na úkor pestovania, ale pestovanie prispôsobiť prírodným podmienkam. Verí, že je to len krátkodobé riešenie používania postrekov.

Don Arnulfo v súvislosti s pestovaním kávy poukázal aj na vplyv globálneho otepľovania na pestovanie kávy. Dozvedeli sme sa, že dôsledkom neho sa káva príliš vysušuje, a teda kvôli teplu sa zhoršuje aj jej kvalita. Žiaľ prognóza nevyzerá veľmi dobre. Ak bude teplota stále stúpať a nebude studeného počasia, ohrozí to pestovanie. Sucho samozrejme strieda obdobie dažďov. Prší vtedy, keď nemá pršať a to tiež nie je prospešné.
Nakoniec nám usmiaty Arnulfo opísal ako vyzerá bežný deň farmára: 6:30 opúšťa svoj domov a s chuťou sa púšťa do práce. Nasleduje zber. Okolo 13:00 sa čaká na prvé kilogramy produktov, ktorým sa následne odstraňuje šupka od zŕn. Ak je dobré počasie môže to dokonca trvať až 13 hodín. Ak je zima 18-22 hodín trvá samotná fragmentácia. Ako už spomínal o pol siedmej vstáva a až do tretej rána pracuje. Ak sa napríklad nejaký stroj, ktorý mu pomáha pri práci, pokazí, už si ani neľahne, len sa okúpe a pokračuje „šichtu“ znova. (smiech).
Ku koncu nášho stretnutia sme ešte položili otázku, ako by charakterizoval túto kávu tromi slovami. Odpoveď zodpovedala podstate všetkého. „Kávu treba poznať od výroby cez príbehy, až k jej predaju. Len vtedy môžete pochopiť ten pravý význam kávy. Nemohol by som zaškatuľkovať našu kávu len do troch slov. Pokúsim sa však: zodpovedná sociálna káva, jednoducho fantástico“, usmieva sa. V Európe sa cíti veľmi dobre a so slovami, že je tu šťastný sa s nami lúči.


Najčítanejšie Vysoké školy

Téma TASR