Šurany: V synagóge vystavujú históriu slovenského cukrovarníctva

Branislav Jakab, 24. septembra 2018 12:01

V priestoroch šurianskej synagógy – Mestského múzea je inštalovaná výstava „Príbeh cukru“, ktorá potrvá do 10. októbra 2018.

Výstava v Šuranoch je zameraná na 200-ročnú históriu slovenského cukrovarníctva. Foto: Branislav jakab



Šurany 24. septembra (SkolskyServis.sk) - Výstava je zameraná na 200-ročnú históriu slovenského cukrovarníctva. Mestské múzeum Šurany už viac ako osem rokov zhromažďuje a dokumentuje zbierkové predmety k bývalému miestnemu cukrovaru, ktorý bol jedným z najslávnejších na Slovensku. Bližšie o výstave pre Školský servis TASR povedal riaditeľ MsKS a správca Mestského múzea Miroslav Eliáš.

Ako vznikol zámer vybudovať v Šuranoch Múzeum cukru?

Hovoríme o Dokumentácii dejín slovenského cukrovarníctva a tento projekt stojí na troch základných pilieroch: šuriansky cukrovar bol najdlhšie fungujúcim cukrovarom v dejinách Slovenska, skoro 150 rokov; mali sme prvú rafinériu v Uhorsku a do tretice tzv. závodná učňovská škola, resp. cukrovarské učilište bolo jediné svojho druhu na Slovensku, ktoré vychovávalo stredoškolsky vzdelaných ľudí, teda učňov pre všetky slovenské cukrovary. My máme zbierkový fond pomerne dobre vybudovaný na túto tematiku, od fotografií, obrazov, obalového materiálu od mnohých slovenských cukrovarov, od sáčkov, krabičiek, takisto veľké množstvo historickej literatúry cukrovarníckeho a repárskeho charakteru od 19. až cez celý priebeh 20. storočia.

Čo môžu návštevníci vidieť?

Na začiatok je tu samozrejme repa, repárstvo, molekula sacharózy. Dokonca čo je taká špecifická vec, nad ktorou sa málokto niekedy zamyslí, stačí si pozrieť kryštálový cukor pod lupou a zistí, že kryštáliky majú v podstate pravidelný tvar. Ďalšia vystavená vec je tabuľka, ktorú som spracovával a chcel som tak poukázať na vývoj cien a porovnanie ceny cukru s chlebom. Napríklad 100 kg repy od 19. storočia až po súčasnosť, lebo paradoxne napríklad ešte v 80-tych rokoch to bolo tak, že kilo cukru bolo drahšie ako jeden chlieb. Dnes je tomu naopak. Cukrovarníctvo bolo veľmi dynamicky rozvíjajúci sa priemysel v rámci priemyselnej revolúcie, v 19. storočí obzvlášť. Je to zhruba 200 rokov slovenského cukrovarníctva, s množstvom osobností, vynálezov a patentov.
Cukor bol kedysi drahou a luxusnou komoditou, obzvlášť v 19. storočí si cukor mohli dovoliť len veľmi bohatí ľudia, čo sa napokon odrážalo aj v podobe cukorničiek z drahého materiálu.

Priblížte čitateľom históriu cukrovarníctva a repárstva.

Repárstvo je veľmi dôležité, pretože cukrovarník povie, že cukor sa nevyrába v cukrovare, ale že sa rodí na poliach, takže repárstvo ako fenomén sám o sebe, je veľmi špecifické. Máme aj niektoré veľmi pekné knihy práve na túto tému z histórie repárstva, pestovania a šľachtenia.
Každý cukrovar mal svoje agronomické oddelenie, ktoré sa venovalo práve pestovaniu repy a sledovaniu kvality pestovania repy v daných regiónoch. U nás na majetku Čiky, bol Výskumný ústav repársky, ktorý dlhé roky spadal pod Výskumný ústav Semčice z Čiech. Boli to napríklad odborníci, ktorí vyšľachtili nové odrody cukrovej repy, boli odolné voči niektorým chorobám. Výsledkom bola aj monografia s názvom Cukrová repa z roku 1960 od Miroslava Lapára, ktorý bol jedným z týchto výskumníkov a šľachtiteľov.

Budem rád, keď si aj verejnosť nájde čas a využije ponuku večerných komentovaných prehliadok, kde sa dozvedia viac. Prehliadky sa budú konať v utorok 25. septembra o 19-tej hodine a 5. októbra 2018 o 19-tej hodine v priestoroch synagógy v Šuranoch.

Téma TASR