V SOŠ Rakovice otvorili dvere pre verejnosť

Ing. Zuzana Bučková, 26. októbra 2018 11:55

Počas Dní otvorených dverí sa návštevníkom venovali žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, ktorí im ukázali školské triedy, pracoviská odborného výcviku, internát aj starobylú sýpku.

Rakovice 26. októbra (SkolskyServis.sk) - Brány Strednej odbornej školy Rakovice sa v dňoch 18.-20.10.2018 otvorili pre žiakov základných škôl, rodičov a priateľov školy a všetkých, ktorí mali záujem oboznámiť sa s možnosťami štúdia a zažiť pohodovú atmosféru v tejto škole.

V SOŠ Rakovice otvorili dvere pre verejnosť Foto: V SOŠ Rakovice


Počas Dní otvorených dverí sa návštevníkom venovali žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, ktorí im ukázali školské triedy, pracoviská odborného výcviku, internát aj starobylú sýpku. Obdivovať mohli jesennú výzdobu, ktorá je každý rok originálna a tvoria ju žiaci odborov viazač - aranžér kvetín a floristika. Vystavené aranžérske výrobky - smútočnú väzbu si mohli návštevníci aj zakúpiť a ak mali záujem, pod odborným dohľadom si uviazali malú kytičku. Neobyčajná bola výstava erbov obcí Mikroregiónu nad Holeškou, na ktoré aranžéri použili len prírodné materiály, ako napríklad kukuricu, mak, ryžu, sušenú mletú papriku a ďalšie.

Atraktívnym objektom je starobylá sýpka postavená v 19. storočí, ktorú žiaci upravili na múzeum historických poľnohospodáskych strojov a náradia a predmetov do domácnosti, ktoré používali naši predkovia. Hostí sem lákala vôňa čerstvých palaciniek a čaju, ktoré sa tu podávali.

Ďalšia možnosť teplého občerstvenia bola v slávnostne vyzdobenej školskej jedálni, kde žiaci odboru manažment regionálneho cestovného ruchu Natália Jankechová, Jaroslava Talianová, Natália Teličiaková a Jaroslav Samohýl pripravovali talianske gnocchi s rajčinovým ragú, polpety – placky z mletého mäsa so šalátom Coleslaw a lievance s ovsenými vločkami s tvarohovou penou a jablkovým čatní pod vedením profesionálneho kuchára Mária Ivanoviča, ktorý pôsobí ako šéfkuchár vo Viedni. Asistovali mu aj počas gastronomickej show, kde návštevníkom predviedol prípravu náročnejšieho jedla. Hostia si mohli tiež pochutnať na ovocných dezertoch, ktoré priniesli do súťaže gazdinky z okolia. Tradičné remeslá predstavili košikár p. Zeman z Durcech doliny a p. Kozáková z Rakovíc, ktorá piekla voňavé oblátky.

Inšpiratívne ukážky nových trendov vo floristike predviedol majster odborného výcviku v SOŠ Rakovice Ing. Patrik Komár počas floristickej show. Návštevníci mali možnosť sledovať, ako vyzdobil svietnik, dekoračnú nádobu do interiéru aj netradičnú kyticu.

Žiaci prezentovali svoje zahraničné aktivity na stážach, ktorých sa zúčastnili prostredníctvom projektov Erasmus+, úspešní absolventi sa pochválili prezentáciou letnej animačnej praxe v Turecku a Grécku, kde pracovali pre cestovné kancelárie Satur a Fifo.



Pre mladých vedcov boli pripravené ukážky experimentálnej práce vo výučbe biológie. Kto mal chuť, mohol si vyskúšať nový šport discgolf, pre ktorý sú v školskom parku ideálne podmienky.

Dni otvorených dverí sú nielen prehliadkou zručnosti a vedomostí žiakov, ale majú možnosť prezentovať svoje záľuby, ktorým sa venujú vo voľnom čase. Predviedli sa skvelí hudobníci, speváci aj recitátor.

Aj v tomto roku žiaci a pedagógovia pripravili pre návštevníkov bohatý program a na svoje si prišli tí, ktorí obdivujú krásu prírody a kvetín, gurmáni, aj tí , ktorí sa chceli zabaviť či poučiť. SOŠ Rakovice sa týmto podujatím zapojila do 3. ročníka Európskeho týždňa odborných zručností, ktorý organizuje Európska komisia a do ktorého sa zapájajú všetky členské štáty EÚ.

Ing. Zuzana Bučková

Téma TASR