Študenti zhromaždili 1554 kuchárskych kníh a vytvorili tak nový rekord

TASR, 26. októbra 2015 19:03

Knihy priniesli žiaci všetkých tried, ale najviac sa o to zaslúžili z III. A.

Nové Zámky 26. októbra (TASR) - Žiaci Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa pokúsili zhromaždiť na jednom mieste čo najviac kuchárskych kníh. Pokus sa vydaril, pozbierali ich celkom 1554. Informoval o tom TASR autor knihy Slovenské rekordy Igor Svítok.

Foto: Slovenské rekordy



„Dnes oslavujeme Medzinárodný deň školských knižníc - bol to teda predurčený deň na takýto rekord. Táto škola ponúka rôzne študijné a učebné odbory - hotelová akadémia, pracovník marketingu, obchodný pracovník, predavač, kuchár, čašník a absolventi trojročných učebných odborov môžu pokračovať v dvojročnom nadstavbovom štúdiu končiacom maturitou,“ vysvetlil Svítok s tým, že už pri pohľade na kuchárske knihy na stoloch, ktoré poukladali v stĺpcoch po 25 kusov, bolo jasné, že pôjde o úctyhodné číslo. „Knihy sem podonášali žiaci všetkých tried, ale najviac sa o to zaslúžili z III. A. Z jednotlivcov priniesla najviac, 143 kusov, Eva Halászová,“ pokračoval odborník na registráciu slovenských rekordov.

Na prípadný možný rekord upozornila vedúca knižnice Katarína Ruzsinszká. „Najstaršie knihy boli Szegedi szakácskönyv (Segedínska kuchárska kniha), vydaná v roku 1896 a Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej, ktorá vyšla v roku 1914. Najväčšia kniha merala 24 krát 34 cm (Domáce zákusky) a najmenšia bola o jedlách z rýb – 10 krát 14,5 cm. Najhrubšia publikácia mala 713 strán a pojednávala prípravu pokrmov v závodnom stravovaní,“ priblížila.

Svítok dodal, že po kultúrnom programe študentov školy v Literárnej reštaurácii na Slovenskej ulici, kde vystavili aj zbierku kuchárskych kníh, riaditeľ školy Rudolf Mišák prevzal certifikát za platný slovenský rekord. "Na záver podujatia sa prezentovali žiaci špeciálnym jesenným menu. Dali si záležať a všetko sa uskutočnilo tak, ako sa patrí. Je to aj vďaka dobrému technickému vybaveniu a vysokej odbornej úrovni pedagogického zboru. Žiaci tu dosahujú výborné výsledky v barmanských, baristických, someliérskych a gastronomických súťažiach doma ale i v zahraničí," konštatoval.



Téma TASR



Používaním stránok SkolskyServis.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac