Najlepší regionálny produkt na Slovensku - Stredoveký večer v Brezne

Svetlana Tomašiaková, 29. júna 2013 20:50

V celoslovenskom kole súťaže (19. jún, Banská Bystrica), ktorú každoročne organizuje Junior Achievement, n. o. - Môj projekt pre región obsadila Ivana Kovácsová prvé miesto.

Foto: Ivana Kovacsiová
Brezno 29. júna (SkolskyServis.sk) - V kategórií najlepší regionálny produkt získala najvyššie ocenenie študentka Hotelovej akadémie v Brezne odboru manažment regionálneho cestovného ruchu, s projektom Stredoveký večer. Ivana zaujala nielen porotu na krajskom kole súťaže, ale aj porotu zloženú z odborníkov z oblasti cestovného ruchu a znova sa ukázalo, že Hotelová akadémia v Brezne je jednotkou vo vzdelávaní budúcich manažérov cestovného ruchu.
Foto: Ivana Kovacsiová


A o čom bol vlastne Stredoveký večer?



Prvotná myšlienka vzišla z potreby rozvoja kultúrneho cestovného ruchu v meste a tiež o priblíženie života mešťanov, ako aj chudobných poddaných. Brezno v minulosti patrilo k významným centrám spoločenského diania, a preto aj samotná autorka chcela týmto podujatím pripomenúť zašlú slávu tohto kráľovského mesta. Inšpiráciou pre projekt bola okrem iného česká stredoveká krčma Dětenice.
Foto: Ivana Kovacsiová
...Teraz máte možnosť otočiť sa so mnou chrbtom prítomnosti a spoločne dáme šancu minulosti byť na chvíľu našou budúcnosťou... Týmito slovami sme sa preniesli do Stodoly – Gazdovského dvora, rázovitej reštaurácie v centre Brezna. Celý večer (piatok, 14. júna) sa niesol v stredovekom duchu. Postarala sa o to predovšetkým skupina historického šermu Berezun, no a samozrejme, že chýbať nemohol ani potmehúdsky šašo. Hostia mali možnosť ochutnať stredoveké jedlá a to napr. pečenú morku, pečené bravčové rebierka, klobásy, hurky, hrachovú kašu, krúpnu babu, alebo obyčajný chlieb s vodou. Naši hostia si totiž pri vstupe losovali spoločenskú vrstvu ( nobilita – páni, chamraď – poddaní, mnísi), pretože v minulosti si chudobní nemohli dopriať takéto lahôdky. Nechýbali ani dobové tance sprevádzané uchu lahodiacou stredovekou hudbou. Majiteľ reštaurácie bol už od začiatku naklonený realizácií projektu a jeho presvedčenie sa ešte utvrdilo, nakoľko bol oň obrovský záujem. Skvelé ohlasy nasvedčujú tomu, že do budúcnosti sa bude určite mnohokrát ešte opakovať.
Foto: Ivana Kovacsiová

Téma TASR