Lekvárovo-chlebíkové hody

Erika Petrašková, 26. septembra 2018 12:33

Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl ELBA.

Košice 26. septembra (SkolskyServis.sk) - Hádam všetci milujeme slivkový lekvár. Len máločo v nás totiž evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. Dnes však ani mnohí päťdesiatnici nepoznajú dlhoročný a najosvedčenejší spôsob jeho prípravy, typický pre východ Slovenska. Nikdy nevideli zaujímavé technologické náradia, ktoré pri varení lekváru a pečení chleba používali naši predkovia. Snáď aj preto Ing. Emil Blicha, zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA zaviedol tradíciu organizovania Lekvárovo-chlebíkových hodov, ktoré si razom získali veľkú popularitu.

Ing. Emil Blicha, zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA zaviedol tradíciu organizovania Lekvárovo-chlebíkových hodov. V príjemnom prostredí relaxačného altánku varili Elbáci aj v tomto šk. roku slivkový lekvár Elbár a piekli domáci chlebík Elbík. Foto: Ing. Eva Hužvárová



V príjemnom prostredí relaxačného altánku varili Elbáci aj v tomto šk. roku slivkový lekvár Elbár a piekli domáci chlebík Elbík. Žiaci sa čo-to dozvedeli aj o liečivých účinkoch sliviek. Hovorieva sa o nich, že sú antioxidačnou bombou. Významnými látkami ich plodov sú totiž polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a chránia organizmus pred zhubným pôsobením voľných radikálov.

Príprava a varenie slivkového lekváru

Elbáci slivky najskôr starostlivo umyli, vykôstkovali a pomleli. Potom ich nasypali do kotla, pod ktorým založili oheň, do ktorého postupne priložili 60 kg suchého rôznorodého dreva. V kotli sa varilo 60 kg slivák. Varenie lekváru vyžadovalo 60 „konských“ síl, 600 minút sústavného miešania a 6 ks technologického náradia. Pri varení lekváru využívali Elbáci zariadenie zvané topor, ktoré na prvý pohľad pripomína drevený lis. V spodnej časti prostrednej otáčavej žrde sa nachádza veľká varecha. Za pomoci dlhej páky sa žrďou otáča a tým sa zabezpečuje miešanie lekváru od dna hrnca. Pokiaľ by to bolo robené dlhou varechou priamo, bolo by to veľmi vysiľujúce. Mnohí návštevníci videli spomínané zariadenie po prvýkrát.

Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl Elba – žiakov materských škôl, športového gymnázia, strednej odbornej školy, odborného učilišťa, základnej umeleckej školy, centra voľného času a spojenej školy European English School Eva n.o.

Varenie slivkového lekváru sa vydarilo na výbornú! Každý, kto priložil ruku k dielu a aspoň chvíľu pomáhal s miešaním, dostal za odmenu okrem ochutnávky lekváru aj farebný náramok s pamätným dátumom a nápisom „Lekvár Elbár“. Žiaci si okrem miešania lekváru mali možnosť vyskúšať v školskej záhrade aj streľbu zo športového luku.

Domáci chlebík Elbík

Veľkým lákadlom pre žiakov bolo aj pečenie domácich chlebíkov – Elbíkov. Príprava každého vyžadovala 1 kilogram hladkej múky, 5 gramov droždia, 1 čajovú lyžičku cukru, 4 čajové lyžičky soli, 3 čajové lyžičky octu, 3 stredne veľké zemiaky v šupke, pol litra vody, pár zrniečok rasce a pár zrniečok slnečnice. Krásne voňajúce, dozlatista upečené bochníky chleba rozkrájal pán zriaďovateľ, Ing. Emil Blicha. Pohostil nimi každého, kto si túto jedinečnú akciu nenechal ujsť. Chutili vynikajúco!

Po 16-tej hodine si na uvarenom lekvári a chlebe pochutnávalo viac ako 200 rodičov materskej školy, ktorí v družnej debate pobudli v areáli Elba takmer do 19-tej hodiny. Z lekvárovo-chlebíkových hodov vznikol ELBA DAY, ktorý sa bude každoročne konať v prvý piatok v novom šk. roku. Dúfame, že si nájde aj nových obdivovateľov.

Téma TASR