Intelektuálny „výlet“ do Japonska

Natália Žuchová, 22. decembra 2015 12:40

Kým predvianočný zhon v uliciach Trenčína nadobúdal čoraz väčšiu intenzitu, študenti 1. ročníka hotelovej akadémie SOŠ obchodu a služieb sa vybrali s niekoľkými ďalšími triedami „do Japonska“.

Foto: Natália Žuchová



Trenčín 22. decembra (SkolskyServis.sk) - Teda, aby som bola presná, náš myšlienkový výlet sa konal v podobe prednášky v zasadacej sále Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Dozvedeli sme sa mnoho informácií o krajine vychádzajúceho slnka a jej vlajke (červená guľa na bielom plátne znamená totiž vychádzajúce slnko), ako aj o ich zaujímavých zvykoch. Ak sa v rodine narodí dievča, mama alebo babka mu kúpia sadu bábik, ak sa narodí chlapec, vonku pred ich domom je zavesená šnúra, na ktorej sú kapry, ktoré pre Japoncov znamenajú silu.

Určite ste počuli o typickom japonskom oblečení ako je kimono a jukata. Kimono sa už väčšinou nenosí, výnimkou sú slávnostné akcie - svadby alebo ukončenie štúdia. Dôvodom je jeho váha, ktorá obmedzuje človeka v chodení. Práve preto boli vymyslené už spomínané jukaty. Tie sú vyrobené z tenkého materiálu a sú pohodlné.
Zvláštnu atmosféru prináša aj ich vnímanie ročných období. Japonci obľubujú najmä kvety sakúr. Počas kvitnutia majú Japonci vyhradený aj večerný program, pri ktorom môžu sledovať rozkvitnuté stromy a z nich si vybrať ten najkrajší, vhodný na piknik.

Foto: Natália Žuchová


Je zaujímavé, že v Japonsku v jeden čas môžeme na severe lyžovať a na juhu sa opaľovať na pláži. Zvyky u nich sú tiež pozoruhodné, podľa budhistickej viery majú ľudské bytosti 108 svetských túžob, preto zvony na nový rok zvonia 108-krát. V Japonsku núdza o pamiatky určite nie je. Najstaršou drevenou budovou na svete je práve Chrám Horyguji, druhou veľmi známou budovou je Genbak Dome, ktorý ostal stáť aj po zhodení atómovej bomby Američanmi na konci 2. svetovej vojny.

No a keď sa hovorilo o jedlách, hneď som dostala chuť. Ich národné jedlo je sushi, ktoré pozostáva z ryže a čerstvej surovej ryby. Ryžu u nich nájdeme vo viacerých jedlách, ba dokonca aj v zákuskoch a vyrába sa z nej tiež liehovina arak.

Foto: Natália Žuchová


Rada by som sa do Japonska šla pozrieť, zažila by som tam určite veľa pekných vecí. Za skvelú prednášku však patrí poďakovanie Japonskému veľvyslanectvu v SR – kultúrnej atašé a jej slovenskej asistentke, ako aj nášmu zriaďovateľovi, Trenčianskemu samosprávnemu kraju, ktorý našej škole dal k dispozícii svoje príjemné kultúrne prostredie zasadacej miestnosti.

Foto: Natália Žuchová



Foto: Natália Žuchová

Téma TASR



Používaním stránok SkolskyServis.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac