Dobrodružstvo pri obžinkoch na Jilemáku

Denisa Valachová, 11. apríla 2017 12:04

V piatok - 7.4.2017 si školská jedáleň Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne pocestovala v čase a zmenila sa na kaštieľ grófky Eržiky Hrabovskej.

V piatok - 7.4.2017 si školská jedáleň Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Trenčíne pocestovala v čase a zmenila sa na kaštieľ grófky Eržiky Hrabovskej. Foto: SOŠ obchodu a služieb Trenčín



Trenčín 11. apríla (SkolskyServis.sk) - Napísané slovami slávneho slovenského dramatika Jána Palárika predstavovali na celom panstve Jilemáckom ženci a žnice úrodu vzdelania svojho v podobe obžinkov radostných.

Tento národný ples všetkých roduverných Slovákov sa totiž stal témou praktickej maturitnej skúšky študentov 5. HA odboru hotelová akadémia.Tému „gastrodivadla“ pod názvom Dobrodružstvo pri obžinkoch si študenti zvolili spoločne: „Veľmi dlho sme premýšľali nad témou aj tvorivým spracovaním našej praktickej maturity. Rozhodne sme nechceli zaostávať v najmodernejších gastronomických trendoch, ani usporiadať priemerné podujatie. Chceli sme ponúknuť niečo jedinečné, na čo by naši hostia len tak nezabudli. Práve preto sme sa rozhodli vrátiť sa v čase a pripomenúť si zvyky, tradície a kultúru našich predkov,“ povedala hlavná manažérka akcie Gabriela Oravcová.

Celé podujatie sa nieslo v duchu slovenského folklóru. Už pri vstupe do školy bolo cítiť atmosféru minulosti. Študenti si dali záležať na každom detaile. Zo vstupnej haly vytvorili ilúziu slovenskej dedinky so starými pracovnými nástrojmi, krčahmi aj taniermi, na malom dvorci v sene pobehovali sliepky a hostí vítal bača s bačicou v sprievode veľkého salašníckeho psa. Nechýbali ľudové piesne, vyhrávanie excelentného huslistu v kroji, inak nášho mladšieho spolužiaka, študenti v nádherných tradičných krojoch trenčianskeho regiónu a vítanie ako inak – chlebom, soľou a bošáckou slivovicou.

Zo školskej jedálne sa však stala veľká hodovňa v kaštieli Palárikovej grófky Eržiky z jeho známej veselohry Zmierenie. Návštevníci tak mohli na vlastnej koži pocítiť rozdiel medzi spoločenskými vrstvami v minulosti.
Maturitný večer otvoril folklórny súbor Drienovec ľudovým tancom. Po úvodnom príhovore hlavnej manažérky a otvorení praktickej maturity sa už začalo prvé z troch dejstiev divadla, v ktorom účinkovali študenti z 5. HA – tvorivý animačný tím.
Hlavná myšlienka divadla ostala zachovaná – snaha poukázať na toleranciu, porozumenie a zmierenie medzi národmi a tiež spoločenskými vrstvami. Nemohol chýbať boj proti odrodilstvu, oslava vlastenectva, úcta k rodnému jazyku a samozrejme láska. Dvojitá zámena postáv, humorné situácie a komické zápletky tak nielen vyplnili priestor medzi podávanými špecialitami „zámockej kuchyne“, ale vyčarili úsmev na tvári všetkým, dokonca aj samotným hercom.

Keďže pozvaní hostia hodovali v kaštieli, študenti zvolili zložitú obsluhu s prvkami banketu. Jedlá a nápoje v podávanom menu pripravili z tradičných ingrediencií, ktoré sa používali v 19. storočí. Šikovný šéfkuchár František Ondrášek so svojím kuchárskym tímom ich prezentoval vo forme modernej gastronómie.

Čašníci podávali nefiltrované pivo Staroprameň, ktoré sa krásne snúbilo s predjedlom -terinkou z králika na domácom špaldovom chlebíku dozdobenou sezamovými semiačkami.

Nasledovala tradičná polievka Slovákov – demikát – s charakteristickou chuťou bryndze podávaná s vajíčkovou strúhankou a chrumkavým slaninkovým chipsom.

Hlavné jedlo sa servírovalo s pohárom lahodného vína – Cabernet Sauvignon – červeného akostného vína s prívlastkom neskorý zber. Toto víno so svojou príjemnou vôňou a korenistou egrešovou chuťou úžasne ladilo s hovädzími líčkami – výborným mäsom, ktoré sa kedysi do obchodu vôbec nedostávalo, pretože si ho mäsiari nechávali pre seba. Líčka kuchári pripravili metódou „braising“, čo je pomalé pečenie a dusenie vo vlastnej šťave, pričom kolagény v mäse sa zmenia na želatínu. Nakoľko náš kuchársky tím dodržal všetky výrobné postupy, mäso bolo také mäkučké a jemné, že si ho hostia mohli odkrojiť spokojne aj lyžičkou. Prílohou bolo krémové pyré pozostávajúce zo zemiakov, póru, masla a mlieka.

Sladkou bodkou na záver sa stal makovník podávaný s pohárom tradičného ríbezľového ovocného vína. Nadýchaný makový koláčik bez múky s vanilkovým pudingom a flambovanou omáčkou z malín s lahodnou espresso kávičkou sa stal skvelým gastronomickým zážitkom v závere maturitného hodovania.

Študenti si ešte pre hostí pripravili netradičnú módnu prehliadku krojov z rôznych oblastí Slovenska – predovšetkým však z trenčianskeho regiónu, pri ktorej im pomohli mladší žiaci, za čo im, rovnako ako aj sponzorom a konzultantom praktickej maturitnej skúšky patrí veľká vďaka.

Maturanti na konci podujatia zožali mimoriadny úspech v podobe dlhého potlesku a „standing ovation“ od hodovníkov. Okrem úľavy a radosti z vydarenej praktickej skúšky sa tak na mnohých mladých tvárach objavili aj slzy dojatia.

Spokojnosť teda zavládla na oboch stranách, preto veríme, že nás naše „Jilemácke panstvo“ dobre pripravilo na vlastnú profesionálnu dráhu – na náš let z bezpečného hniezda, v ktorom sme strávili 5 rokov intenzívnej prípravy. Držte nám preto palce, aby naša cesta životom bola rovnako krásna ako akcia, ktorú máme za sebou.




-V.HA-

Téma TASR



Používaním stránok SkolskyServis.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac