Ťažká taška môže dieťaťu uškodiť, prezuvky do školy treba mať vzdušné

TASR, 23. augusta 2017 9:00

Váha školskej tašky by mala zodpovedať zhruba 10 percentám hmotnosti dieťaťa daného veku.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Rodičia by mali s príchodom školského roka dbať na správny výber prezuviek pre dieťa, ustrážiť treba i hmotnosť školskej tašky. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Ilustračné foto Foto: TASR

"Váha školskej tašky by mala zodpovedať zhruba 10 percentám hmotnosti dieťaťa daného veku," vysvetlil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Dodržať maximálnu hmotnosť aktovky označil za nutnosť. Zabráni sa tým preťaženiu detskej chrbtice, čím vzniká riziko chybného držania tela. Rodičia by mali tiež pravidelne kontrolovať, čo ich dieťa nosí v taške a či tam nie sú zbytočnosti. Treba dbať na správne nastavenie popruhov. "Školák má nosiť vak na oboch pleciach," upozornil Mikas.

Žiak prvého a druhého ročníka by nemal mať aktovku ťažšiu ako 2,5 kilogramu, tretieho a štvrtého ročníka viac ako 3,5 kilogramu, piateho a šiesteho ročníka viac ako 4,5 kilogramu, siedmeho až deviateho ročníka viac ako päť kilogramov. Ide o odporúčané hodnoty.

Podľa Mikasa je nevyhnutné vyberať obuv z prírodných materiálov, napríklad z textilu či prírodných usní. "Sú mäkké, priedušné, absorbujú zvýšenú fyziologickú vlhkosť detskej nohy a prispôsobia sa anatomickému tvaru chodidla," povedal. Tieto materiály nedráždia kožu. U najmenších treba preferovať nízku členkovú obuv - šnurovaciu alebo zatvárateľnú textilným pásikom či zipsom a z čo najľahších materiálov.

Nesprávny výber obuvi môže totiž poškodiť kostru chodidla, a tiež spôsobiť chybné držanie tela. Za nevhodné materiály možno považovať rôzne plasty, poroméry a koženky. Sú tvrdé, nepriedušné, ťažko sa prispôsobujú tvaru chodidla a môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení. Mikas upozornil, že prezuvky do triedy nie sú to isté ako obuv do telocvične. "Športová obuv je tvrdšia a nepriedušnejšia," dodal.




Téma TASR



Používaním stránok SkolskyServis.sk súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac