Novopostavená univerzitná knižnica KU v Ružomberku otvára svoje brány

TASR, 24. septembra 2013 14:59

Na začiatku akademického roka dostali študenti multifunkčný viacposchodový objekt knižnice.

Ružomberok 24. septembra (TASR) – Po viac ako dvoch rokoch od položenia základného kameňa novostavby otvára symbolicky na začiatku akademického roka dokorán svoje brány multifunkčný viacposchodový objekt knižnice Katolíckej univerzity (KU) v Ružomberku s celkovými nákladmi na úrovni 10 miliónov eur.
Na snímke pohľad na novú budovu Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku 24. septembra 2013. Foto: Oliver Ondráš/TASR

„Naša stále mladá univerzita získava v tejto novej knižnici s nepreberným množstvom vzácnych kníh a študijných priestorov skutočne živé srdce, impulz a novú kapitolu ďalšieho rozvoja. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí finančne prispeli na toto veľkolepé dielo, ktoré bude slúžiť všetkým záujemcom,“ uviedol rektor KU Tadeusz Zasepa.

Približne 150.000 už spracovaných kníh, viac ako dvojnásobok zväzkov čakajúcich na zaradenie do knižničného fondu i rôzne príležitostné podujatia budú podľa riaditeľky knižnice Sone Hlinkovej slúžiť nielen študentom KU, ale čo najširšej čitateľskej verejnosti. „Verím, že toto inšpiratívne miesto dostane do ešte lepšieho povedomia celé slovenské knihovníctvo,“ skonštatovala pre TASR.

Na snímke pohľad na interiér novootvorenej Univerzitnej knižnice Katolíckej univerzity v Ružomberku 24. septembra 2013. Foto: Oliver Ondráš/TASR


Nevšednou pozoruhodnosťou je orientačný systém. „V takejto členitej budove je bezproblémová orientácia nevyhnutnosťou. Prijali sme túto výzvu a interiér knižnice sme koncipovali ako mestečko s ulicami a námestiami nesúcimi mená významných osobností,“ vysvetlil spolutvorca informačného systému Matúš Demko.

„Architektúra s veľkorysejším materiálovým a priestorovým riešením nemá v posledných rokoch najmä na našom vidieku miesto. Tu sme dostali takúto šancu. Verím, že sme naplnili odvážne zadanie vytvoriť základy rozvoja ozajstného študentského campusu,“ dodal spoluautor architektonického návrhu Stanislav Šutvaj.




Téma TASR