Rekonštrukciou materskej školy na Važeckej ulici sa zvýši jej kapacita

TASR, 1. augusta 2018 11:12

Po rekonštrukcii budú môcť do tejto škôlky prijať o 35 detí viac.

Prešov 1. augusta (TASR) – Výsledkom začatej komplexnej rekonštrukcie Materskej školy na Važeckej ulici v Prešove bude vyššia kapacita, zrekonštruované a zateplené budovy i nové ihrisko. Informoval o tom tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták.
Ilustračné foto Foto: TASR

"Po rekonštrukcii budeme môcť do tejto škôlky prijať o 35 detí viac a budú sa učiť vo vynovenom, komfortnejšom prostredí," pripomenula primátorka Andrea Turčanová.

Materskú školu mesto rekonštruuje z európskych zdrojov. Na rekonštrukciu získalo 633.677,48 eura, ďalších vyše 355.000 eur mesto podľa Grejtáka získalo v rámci eurofondovej výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu na rozšírenie kapacít materských škôl, vyhlásenú Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

"Vďaka týmto príspevkom sa zateplia fasády i strechy všetkých školských objektov a v jednotlivých budovách sa vymenia aj okná a dvere. Tepelný komfort a nižšie náklady na energie prinesie aj zavedenie rekuperácie i rekonštrukcia osvetlenia a vykurovacích systémov s hydraulickým vyregulovaním," povedal Grejták.

Súčasťou rekonštrukcie však bude podľa neho aj nové ukotvenie popraskaného obvodového plášťa budov, výmena rozvodov ústredného kúrenia a výmena vykurovacích telies, ako aj doplnenie rozvodov vody a kanalizácie. Zrekonštruuje sa aj osvetlenie za energeticky úspornejšie. Stavbári tiež vybudujú nové detské ihrisko, plot i vstupy do areálu, v ktorom tiež opravia spevnené plochy.

"Podstatnou zmenou bude zvýšenie kapacity tejto škôlky. Tá sa dosiahne stavebnými úpravami, respektíve zmenou dispozičného riešenia jednotlivých miestností. Súčasťou úprav bude aj úprava sociálnych zariadení, aby boli dostatočne dimenzované na vyšší počet detí," vysvetlil Grejták.

Ako dodal, uvedené sumy tvoria 95 percent prostriedkov potrebných na realizáciu rekonštrukcie, zvyšnými piatimi percentami prispeje mesto.

Počas rekonštrukcie, ktorú by mali stavbári zvládnuť za deväť mesiacov, budú škôlkari umiestnení v pripravených priestoroch susediacej základnej školy.



Téma TASR